Gezondheid

Een blessure wat nu?

Het kan gebeuren dat je tijdens een training of een loopje een blessure krijgt. Wat moet je nu doen? In de acute fase, binnen 24 uur, is het verstandig de blessure gelijk te behandelen met een zak ijs of een coldpack gedurende maximaal 15- 20 minuten. Dit om de pijn en de zwelling tegen te gaan. Denk eraan om het ijs of de coldpack NIET direct op de huid te leggen maar er een doek tussen te doen ivm bevriezing van de huid. Geef daarna het lichaamsdeel, al dan niet verbonden met een drukverband, rust en leg het als het kan hoog op een krukje of bankje. Een handig ezelsbruggetje hierbij is “ICE regel” :
 

ICE = koelen met ijs/coldpack

I = immobiliseren (niet bewegen; rust houden)

C= Compressie: leg een drukverband aan

E= Elevatie (leg het lichaamsdeel op een verhoging)

Blijven de klachten aanhouden en geneest de blessure onvoldoende, aarzel dan niet en neem contact op voor advies of voor een behandeling bij een arts of fysiotherapeut. Binnen onze loopgroep zijn 2 fysiotherapeuten en een sportmasseur werkzaam. Zij kunnen je helpen om de blessure de baas te worden.Daarnaast is het niet meer nodig een verwijsbrief van een huisarts te hebben en kun je direct een afspraak maken met een van de fysiotherapeuten:
 

Rob Amesz tel: 0594- 518322/ info@fysiotherapieamesz.nl

Mariken Tjakkes, tel: 050- 5530070/ info@fysiotherapiehoogkerk.nl
 

of met onze sportmasseur:

Gerard Bezema tel: 06- 12403906/ therapie@agbmassage.nl

Tips om blessures te voorkomen zijn:

  • een goede warming up, rekoefeningen en een cooling down
  • een rustige trainingsopbouw
  • zorg voor goed schoeisel
  • een goeie looptechniek
  • voldoende rust nemen

Neem eens contact op met een SMA (sport medisch adviescentrum) in de buurt voor een gezondheidscheck

Toch ontstaan er bij hardlopen ook wel eens blessures. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een blessure te verkleinen. En als je toch een blessure oploopt, kun je zelf vaak meewerken aan een voorspoedig herstel.
 

Bij hardlopers betreft het meestal overbelastingsblessures, die ontstaan als gevolg van het talloze malen afzetten met-en landen op de voeten waardoor enkels, knieën, heupen en de rug extreem belast kunnen worden. Als je de blessurepreventieve adviezen uit dit artikel opvolgt (zoals warming-up en trainingsopbouw), loop je in ieder geval geen onnodig risico op blessures! Als er toch overbelastingsblessures ontstaan, is het belangrijk dat je weet hoe je een beginnende blessure kunt herkennen; je kunt dan snel maatregelen treffen om erger te voorkomen!

Een beginnende overbelastingsblessure herken je aan zeurderige pijn of stijfheid die in eerste instantie alleen (de ochtend) na een zware training, maar later ook bij aanvang van een training optreedt. Vaak treedt er een fellere pijn op als je op de plaats van de beginnende blessure drukt. In het begin is het nog mogelijk om door deze pijn of stijfheid heen te lopen; dit is echter niet verstandig want de pijn en stijfheid komt altijd terug, maar dan heviger!

Heb je een overbelastingsblessure opgelopen, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Heb je de ‘warming-up’, ‘cooling-down’ en brekingsoefeningen consequent uitgevoerd?
  • Ben je niet (te snel) meer kilometers gaan maken of ben je intensiever gaan trainen?
  • Ben je op een heuvelachtig parcours of op een andere ondergrond gaan trainen?
  • Zijn je schoenen aan vervanging toe òf heb je niet de juiste schoenen gekocht òf heb je je nieuw gekochte schoenen niet geleidelijk genoeg ingelopen?

© Loopgroep Nienoord

De gezelligste loopgroep van het Westerkwartier.

Terug naar boven